2023. 06. 19.
Érzelmi fogyatékosok
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Érzelmi fogyatékosok

Tárcanovellát írni sokak szerint nem könnyű. A rövid terjedelem miatt nem tud részletesen kifejtett történet kibontakozni, viszont épp a kurtasága miatt minden elrontott szókapcsolat feltűnik az olvasónak. Emiatt felel meg a takarékos íróknak. Molnár T. Eszter Nimbu című tárcanovellája az ÉS aktuális számában egy reggeli séta történetét vázolja fel.

Feri, az apa tolja fogyatékos, felnőtt fiát szellőzködni, egy parkba, a rézsűre, kutyákat nézni. A fiúnak nincs neve. Megtudjuk, hogy az apa tolja, emeli, tornásztatja, masszírozza – utóbbit a fiú anyja tudta jól csinálni, aki „úgy ment el, hogy nem tanította meg Ferinek”. Pedig ha kimarad a masszírozás, a fiúnak fájdalmai vannak, és ordít. (Mire nélkülözhetetlen lesz az ember, már nincs köztünk.) Az apa érzelmi viszonyát a fiához két mondat vázolja fel. „Amikor épp nem kiabál, el lehet feledkezni róla. Tükörképén átsiklik a szem.” Családtagok, akik közt nincs kötődés, érzelmi viszony. Gondoskodás van, de szeretetnek nyomát sem látni, és még indulatok sincsenek. Párhuzamba állítható a mindennapos reggeli rutin a kutyasétáltatókéval. A szöveg erre ráerősít, a fiú például amikor a zöld kukákat meglátja, „ugat nekik”. A különbség, hogy a kutyasétáltatók interakcióba lépnek a kutyáikkal: például labdát dobálnak nekik. A fiú mindennapi gondozása, a törődés csak a legszükségesebbekre korlátozódik. Mintha az apa célja, nem is az lenne, hogy örömöt okozzon a fiának, hanem az, hogy valami olyasmivel elüsse az időt, ami elvileg kellemes neki. A családtagok viszonyrendszerén kívül kerülünk, amikor egy bolt előtt elhaladva egy ismerőse barátnőjével találkozik, akit elképzel az ágyban „barackszínű műselyem takarók között”, majd a szöveg végén, amikor egy kutyasétáltató nőt néz, akivel kapcsolatban alig felfedezhető vonzalmat érez. Eddig kétszer beszéltek egymással, de Feri úgy véli, tudja, hogy többet már nem fognak. Így ez a vágyacska sem ölt testet a valóságban, nem vezet érzelmekhez – gyanítjuk, hogy nem azért, mert Feri ezt a vágyat elnyomja magában, hanem azért, mert az igen halovány benne. A nőt látva Feri érzelmeit hivatott megfogalmazni a következő pár szó: „mintha egy pixelnyi ég hullott volna a kutyafuttatóra, világít a kék pamut buklé”. Amit az apán látunk tükröződni, azok az izzadságfoltok, a fáradság, a fent említett testi fantáziálás és ez a pixelnyi égbolt.

A történésekhez kapcsolódó érzelmeket nélkülöző szöveghez dísztelen, sallangmentes nyelv társul. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne jelentéses, képekben gazdag. A családi házas övezetbe érve a következőt olvassuk. „A házak fala repedezett, belesüppednek a földbe, összenyomja őket a túl nehéz tető.” Kelet-Közép-Európában ez az egy mondat akár azt is meg tudja mutatni, hogy sok nehézségbe kerülnek a mindennapok. Feri kényszeredett nevetéséről azt olvassuk, hogy „nehéz volt, beszakadt alatta a pad”.

Pár bekezdésben az a néhány szereplő, tárgy, helyszínek, elhallgatások, reakciók, a mögöttük sejthető történetek mind magányos szereplők sivár világának összetett hálózatát képesek felmutatni, ítélkezés nélkül. Gyanítható, hogy bármely elemet kivehetjük a felvázolt alakok életéből, a fiút, vagy a kék ruhás nő kutyáját, Nimbut (igen, még neki is van neve), a szereplők érzelmi életében mégis minden ugyanilyen maradna, tehát csak korlátozottan igaz, hogy mire nélkülözhetetlen lesz az ember, már nincs köztünk. Naná, hiszen Feri szemszögéből látunk mindent, és Feri...


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés